Recepti :D
4 posters
Stran 1 od 1
Recepti :D
Cure sad ste na redu ... Bujrum!
maLenaa*- Ne mogu bez foruma
- Število prispevkov : 520
Age : 33
Location : daleko negdje tamo daleko
Registration date : 06/08/2008
Re: Recepti :D
TUFAHIJE
Sastojci:
* 5 jabuka (delises)
* 500 g vanilin secera
* 0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
* 0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
* 150 g secera
* 100 g oraha
* 50 g badema
* 1 limunova kora
Nacin pripremanja:
Pola litre vode, 500 g secera i kesicu vanilin secera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i secerom i kuhati 10 minuta.
Zatim skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i secera.
Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmjesaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i tresnjom ili dzemom. Serviraju se hladne.
Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem nece raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja nece raspasti.
Sastojci:
* 5 jabuka (delises)
* 500 g vanilin secera
* 0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
* 0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
* 150 g secera
* 100 g oraha
* 50 g badema
* 1 limunova kora
Nacin pripremanja:
Pola litre vode, 500 g secera i kesicu vanilin secera sastaviti u posudu i kuhati. Jabukama iz sredine povaditi sjemenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i secerom i kuhati 10 minuta.
Zatim skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i secera.
Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmjesaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i tresnjom ili dzemom. Serviraju se hladne.
Jabuke delises (zlatni) su jabuke koje se kuhanjem nece raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuhanja nece raspasti.
maLenaa*- Ne mogu bez foruma
- Število prispevkov : 520
Age : 33
Location : daleko negdje tamo daleko
Registration date : 06/08/2008
Re: Recepti :D
Cupavci
Tijesto:
50gr margarina, 2 jaja, 250gr secera, 2dcl mlijeka, 250gr brasna i prasak za pecivo
Preliv:
200gr margarina, 1dcl mlijeka, 100gr cokolade ili kakao, 250gr secera
Sve zajedno istopiti na laganoj vatri ali ne da prokuha! Kada dobijemo glatku smjesu, ohladjenu koru izrezemo na kocke i prelijemo cokoladnim prelivom sa svih strana, a zatim ih uvaljamo u kokosovo brasno
Tijesto:
50gr margarina, 2 jaja, 250gr secera, 2dcl mlijeka, 250gr brasna i prasak za pecivo
Preliv:
200gr margarina, 1dcl mlijeka, 100gr cokolade ili kakao, 250gr secera
Sve zajedno istopiti na laganoj vatri ali ne da prokuha! Kada dobijemo glatku smjesu, ohladjenu koru izrezemo na kocke i prelijemo cokoladnim prelivom sa svih strana, a zatim ih uvaljamo u kokosovo brasno
maLenaa*- Ne mogu bez foruma
- Število prispevkov : 520
Age : 33
Location : daleko negdje tamo daleko
Registration date : 06/08/2008
Re: Recepti :D
Zapečeno povrće
Potrebno:
400-500 gr kompira
3 srednje mrkve
500 gr špinata
1 mala glavica luka
1,5 dl slatke vrhnje
100 gr ribanog sira
malo putera
začini
Način pripreme:
Skuhati posebno krompir i mrkvu. Luk sitno isjeckati i prepržiti na malo ulja, te u to dodati isječen špinat. Prižiti oko 10 min. na tihoj vatri, zatim dodati malo vrhnje i začiniti.
Kad se krompir skuhao malo ga izgnječiti, dodati začine i malo putera. Mrkvi isto dadati malo putera i začiniti. U podmazanu gratin formu redati jedno do drugoga red kormpira, red mrkve, red špinata...preliti sa vrhnjom i posuti sa sirom. Kratko zapeći. Servirati uz neko meso ili ribu.
Potrebno:
400-500 gr kompira
3 srednje mrkve
500 gr špinata
1 mala glavica luka
1,5 dl slatke vrhnje
100 gr ribanog sira
malo putera
začini
Način pripreme:
Skuhati posebno krompir i mrkvu. Luk sitno isjeckati i prepržiti na malo ulja, te u to dodati isječen špinat. Prižiti oko 10 min. na tihoj vatri, zatim dodati malo vrhnje i začiniti.
Kad se krompir skuhao malo ga izgnječiti, dodati začine i malo putera. Mrkvi isto dadati malo putera i začiniti. U podmazanu gratin formu redati jedno do drugoga red kormpira, red mrkve, red špinata...preliti sa vrhnjom i posuti sa sirom. Kratko zapeći. Servirati uz neko meso ili ribu.
maLenaa*- Ne mogu bez foruma
- Število prispevkov : 520
Age : 33
Location : daleko negdje tamo daleko
Registration date : 06/08/2008
Re: Recepti :D
Cordon bleu
Potrebno(za 4 osobe):
4 pileca fileta
4 lista gouda sira
2 jaja ,prezle, brasno
so, bibier, aleva paprika
ulje za prenje ,par cackalica
Nacin pripreme:
Filete istuci sa cekicem kao kad pravimo snicle i zaciniti. Na polovicu staviti list sira tako da ga premotamo na velicinu malo manje od pola snicle. Preklopimo sniclu i zakacimo sa 1-2 cackalice i uvaljamo u brasno, zatim jaja pa prezle. Przimo na srednjoj temperaturi sa obije strane po oko 7-8 minuta.
Servirati uz krompir, rizu ,tjestetninu ili povrce. Prijatno!!!
Potrebno(za 4 osobe):
4 pileca fileta
4 lista gouda sira
2 jaja ,prezle, brasno
so, bibier, aleva paprika
ulje za prenje ,par cackalica
Nacin pripreme:
Filete istuci sa cekicem kao kad pravimo snicle i zaciniti. Na polovicu staviti list sira tako da ga premotamo na velicinu malo manje od pola snicle. Preklopimo sniclu i zakacimo sa 1-2 cackalice i uvaljamo u brasno, zatim jaja pa prezle. Przimo na srednjoj temperaturi sa obije strane po oko 7-8 minuta.
Servirati uz krompir, rizu ,tjestetninu ili povrce. Prijatno!!!
maLenaa*- Ne mogu bez foruma
- Število prispevkov : 520
Age : 33
Location : daleko negdje tamo daleko
Registration date : 06/08/2008
Re: Recepti :D
Baklava od oraha
Potrebno:
1 kg brasna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg secera , 80 dkg mljevenih oraha, i jedan limun
Priprema:
Od ove kolicine brasna razvucite jufke. Prosusite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego in nesto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju i slozite 4-5 jufki te ih pospite smjesom od oraha i secera.Tako radite dok ne utrosite sve jufke i nadjev. Slozili ste, dakle baklavu na slojeve.
Na gornji sloj stavite maslac. Baklavu izrezete i pecite. Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj nacin. U lonac stavite 1kg secera, litar vode i limun izrezan na kriske. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne.Toplim zaljevom prelite pecenu baklavu.
BAKLAVA SA ORASIMA I JABUKAMA
12 tankih kora i 100 gr putera
Krem:
6 jaja,6 kašika šećera i 6 kašika brašna
Nadev:
200 gr. mlevenih oraha, 1kg kiselih ,oljuštenih i narendanih jabuka
Preliv:
500 gr. šećera,4 dcl.vode,sok od pola limuna i 1 vanil šećer.
Puter rastopiti i ostaviti na mlakom. Jaja, šećer i brašno umutiti kao za patišpanj.Uzeti prvih 4 kora od 12. Svaku poprskati sa puterom.Na zadnju staviti trećinu rendanih jabuka i oraha i preliti sa tećinom mase od jaja.Čvrsto umotati u rolnu. Staviti na podmazan pleh. Tako još 2 puta. Ukupno 3 jufke.Svaku zaseći nožem na komade željene veličine i zaliti preostalim puterom.Peći 5 minuta na jakoj temperaturi pa smanjiti na 180-200 stepeni i peći dok baklava ne porumeni.Skuvati preliv da ne bude suviše gust pa preliti sa vrućim prelivom vrući baklavu.Ostaviti da upije.
Potrebno:
1 kg brasna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg secera , 80 dkg mljevenih oraha, i jedan limun
Priprema:
Od ove kolicine brasna razvucite jufke. Prosusite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego in nesto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju i slozite 4-5 jufki te ih pospite smjesom od oraha i secera.Tako radite dok ne utrosite sve jufke i nadjev. Slozili ste, dakle baklavu na slojeve.
Na gornji sloj stavite maslac. Baklavu izrezete i pecite. Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj nacin. U lonac stavite 1kg secera, litar vode i limun izrezan na kriske. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne.Toplim zaljevom prelite pecenu baklavu.
BAKLAVA SA ORASIMA I JABUKAMA
12 tankih kora i 100 gr putera
Krem:
6 jaja,6 kašika šećera i 6 kašika brašna
Nadev:
200 gr. mlevenih oraha, 1kg kiselih ,oljuštenih i narendanih jabuka
Preliv:
500 gr. šećera,4 dcl.vode,sok od pola limuna i 1 vanil šećer.
Puter rastopiti i ostaviti na mlakom. Jaja, šećer i brašno umutiti kao za patišpanj.Uzeti prvih 4 kora od 12. Svaku poprskati sa puterom.Na zadnju staviti trećinu rendanih jabuka i oraha i preliti sa tećinom mase od jaja.Čvrsto umotati u rolnu. Staviti na podmazan pleh. Tako još 2 puta. Ukupno 3 jufke.Svaku zaseći nožem na komade željene veličine i zaliti preostalim puterom.Peći 5 minuta na jakoj temperaturi pa smanjiti na 180-200 stepeni i peći dok baklava ne porumeni.Skuvati preliv da ne bude suviše gust pa preliti sa vrućim prelivom vrući baklavu.Ostaviti da upije.
maLenaa*- Ne mogu bez foruma
- Število prispevkov : 520
Age : 33
Location : daleko negdje tamo daleko
Registration date : 06/08/2008
Re: Recepti :D
DOMACI SENDVIC
Potrebno: 2 snite kruha (bjeli/crni, zavisi od ukusa), 6-10 tanko narezanih komada salame, 2 tanka lista sira, kiseli krastavci, salata, paprike i majoneza po zelji.
Priprema: Na jednu krisku kruha poredamo sve gore spomenute sastojce. Moj savjet je, da sastojce u vecoj kolicini poredamo na zadnjem dijelu sendvica, znaci onaj dio sto cemo pojesti zadnji, a to zato da nam bude najsladji pri kraju. Tako spremitu krisku kruha samo poklopimo sa drugom.
(Fotografija je samo simbolna)
Prijatno!
To je sve za danas, budite i druge sedmice sa nama, gdje cemo vam pokazati, kako se otvara kesa slanih stapica!
Potrebno: 2 snite kruha (bjeli/crni, zavisi od ukusa), 6-10 tanko narezanih komada salame, 2 tanka lista sira, kiseli krastavci, salata, paprike i majoneza po zelji.
Priprema: Na jednu krisku kruha poredamo sve gore spomenute sastojce. Moj savjet je, da sastojce u vecoj kolicini poredamo na zadnjem dijelu sendvica, znaci onaj dio sto cemo pojesti zadnji, a to zato da nam bude najsladji pri kraju. Tako spremitu krisku kruha samo poklopimo sa drugom.
(Fotografija je samo simbolna)
Prijatno!
To je sve za danas, budite i druge sedmice sa nama, gdje cemo vam pokazati, kako se otvara kesa slanih stapica!
Re: Recepti :D
hehe sabo kaj ga ti prbijas...
nego lako je naci recept na netu pa ga samo copy paste...
raj piste kako vi kej sami delate, ono unikatno...
evo ja napisem en u izzi kolac k ga jz nardim:
sestavine:
keksi (bilo kakvi, jz dam ponavadi une kekse k so odprti že neki časa i nikako da se pojedu, lahko je tud več vrst)
puding
mleko
slag
mleko segrejemo i not pomocmo kekse, ne preveč pomakat da se raspadaju!
položimo jih u tepsijo i zapunimo prostor.
mleko zavremo i damo vrecko pudinga not. ko se malo shladi das na kekse i poravnaš masu.
nato spet das plast keksov, potopljenih v mleko, naj bodo dobro natopljeni, da lakše viljuškom probodeš.
pol daš spet plast pudinga i na kraju staviš kekse. sam te kekse izdrobiš sa rukom po vrhu (kao za dekoracijo)
jz dam učasih še mal kokosa na vrh...
i pol po želji ukrasiš sa šlagom (ni pa nujno).
ps: število plasti pudinga i keksov je neomejeno in po želji.
javite, če bo kera delala kako vam je ratal...
nego lako je naci recept na netu pa ga samo copy paste...
raj piste kako vi kej sami delate, ono unikatno...
evo ja napisem en u izzi kolac k ga jz nardim:
sestavine:
keksi (bilo kakvi, jz dam ponavadi une kekse k so odprti že neki časa i nikako da se pojedu, lahko je tud več vrst)
puding
mleko
slag
mleko segrejemo i not pomocmo kekse, ne preveč pomakat da se raspadaju!
položimo jih u tepsijo i zapunimo prostor.
mleko zavremo i damo vrecko pudinga not. ko se malo shladi das na kekse i poravnaš masu.
nato spet das plast keksov, potopljenih v mleko, naj bodo dobro natopljeni, da lakše viljuškom probodeš.
pol daš spet plast pudinga i na kraju staviš kekse. sam te kekse izdrobiš sa rukom po vrhu (kao za dekoracijo)
jz dam učasih še mal kokosa na vrh...
i pol po želji ukrasiš sa šlagom (ni pa nujno).
ps: število plasti pudinga i keksov je neomejeno in po želji.
javite, če bo kera delala kako vam je ratal...
Ludacha- Moderator
- Število prispevkov : 786
Age : 38
Registration date : 05/06/2008
Re: Recepti :D
sej je res copy paste ja... ampak recimo da je z razlogom - al sem že delala, al sem probala naredit ... al pa sem sam poskusila
evo jednog kolača:
Potrebno:
*2 kg jabuka (naribanih), šečera (po želji - stvar ukusa, možeš i bez njega ), vanilinog šečera, kašika gustina ovu smjesu razpoloviti na 2 dijela
*500 gr griza, 1 čaša brašna, 2 čaše šečera, pecivo ovu smjesu podjeliti na 3 dijela
Priprema:
u tepsiju daš prvo smjesu sa grizom, kasnije sa jabukama... i tako redaš ... daš peči (Achtung - dugo se peče! )... na kraju samo preliti sa čokoladom i voila! Prijatno
evo jednog kolača:
Potrebno:
*2 kg jabuka (naribanih), šečera (po želji - stvar ukusa, možeš i bez njega ), vanilinog šečera, kašika gustina ovu smjesu razpoloviti na 2 dijela
*500 gr griza, 1 čaša brašna, 2 čaše šečera, pecivo ovu smjesu podjeliti na 3 dijela
Priprema:
u tepsiju daš prvo smjesu sa grizom, kasnije sa jabukama... i tako redaš ... daš peči (Achtung - dugo se peče! )... na kraju samo preliti sa čokoladom i voila! Prijatno
maLenaa*- Ne mogu bez foruma
- Število prispevkov : 520
Age : 33
Location : daleko negdje tamo daleko
Registration date : 06/08/2008
Re: Recepti :D
svaka čast za to temo
mi svakako jesmo velke poguzije tko da nm bo zihr kej prov pršlo hehe ja mislim da mi bo za domače sendviče največ časa šlo tko da si bom mogla dopust uzet hehe
Supr mi vsaj ne bo treba več na netu iskat receptov al pa knjig kupvt
mi svakako jesmo velke poguzije tko da nm bo zihr kej prov pršlo hehe ja mislim da mi bo za domače sendviče največ časa šlo tko da si bom mogla dopust uzet hehe
Supr mi vsaj ne bo treba več na netu iskat receptov al pa knjig kupvt
::M-e-d-y::- Ljiljan
- Število prispevkov : 947
Age : 36
Location : city park :P
Registration date : 05/06/2008
Stran 1 od 1
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
|
|